onsdag den 4. april 2012

Selvkontrol - en begrænset ressource?

En række psykologiske studier af mennesker har fået forskere til at drage den konklusion, at selvkontrol er noget, vi kun har en begrænset mængde af. Og når kvoten så at sige er opbrugt, har vi ikke alene sværere ved at koncentrere os om en opgave - vi har også en større tendens til at havne i potentielt farlige situationer.


Et nyt studie, "Too dog tired to avoid danger: Self-control depletion in canines increases behavioral approach toward an aggressive threat" af Holly C. Miller, C. Nathan DeWall, Kristina Pattison, Mikaël Molet og Thomas R. Zentall, tyder på at det samme gør sig gældende for hunde.
Forskerne delte deres testhunde op i 2 grupper. Den ene gruppe skulle udøve selvkontrol ved at sidde stille på samme sted i 10 minutter. Den anden gruppe opholdt sig i et bur i 10 minutter, men havde ellers bevægelsesfrihed og kunne f.eks. selv bestemme om de ville ligge, sidde eller stå.
Efter de 10 minutter blev begge grupper af hunde udsat for 2 forskellige tests - et aktivitetslegetøj med godbidder, som de skulle finde ud af at få ud af en flaske, og et møde med en aggressiv hund i et bur.

Opbrugt selvkontrol kan være farligt
Forsøget viste at de hunde, der havde brugt 10 minutter på sit-øvelsen, hurtigere opgav at lege med aktivitetslegetøjet, medens hundene, der havde været i bur, legede længe og ivrigt. Og i mødet med den aggressive hund, gik hundene, der havde været igennem sit-øvelsen, tættere på buret med den gøende og snerrende hund, og udsatte sig derved for potentiel fare, medens den anden gruppe fornuftigt holdt afstand.
Forskernes konklusion var at selvkontrol er en begrænset ressource, også hos hunde, og at en udtømning af denne ressource kan føre til uhensigtsmæssig adfærd.


Slip tøjlerne
Spørger man hundeejere hvad der, efter deres mening, er noget af det vigtigste, deres hund skal lære, er selvkontrol ofte meget højt på listen. Men dette studie kan være et fingerpeg om at vi, som hundeejere, skal vælge vores kampe med omhu, og i højere grad "slippe tøjlerne" på områder, der er mindre vigtige for hundens og omverdenens generelle sikkerhed.
Hunde, der i mange timer i løbet af en dag, tvinges til at udøve selvkontrol og gå imod deres drifter, kan risikere at "hævne sig" ved at være ekstra ukontrollérbare og dårlige til at koncentrere sig i situationer hvor dette ellers er påkrævet. Det er derfor et spørgsmål om den omfattende kontrol, som nogle hundeejere, især af "den gamle skole", foretrækker at have over deres hunds liv, i virkeligheden er en god idé?
Er det f.eks. absolut nødvendigt at tvinge hunden til at opholde sig i sin kurv, eller til konstant at gå "på plads" på almindelige gåture? Hvis hunden får lidt mere frihed i hverdagen, er der faktisk noget, der tyder på at den bliver lettere at holde under verbal kontrol, når det virkeligt gælder.

Selvkontrol på træningspladsen
At betragte selvkontrol som en begrænset ressource kan være et meget nyttigt redskab under træningen. De fleste hundeejere ved allerede at hundes koncentrationsevne er begrænset, og at dette gælder for nogle mere end andre. Små korte trænings-seancer på 5 minutter er derfor som regel mere effektive mht. indlæring end længere forløb på f.eks. 1/2 time.
Den gode nyhed er at lageret af selvkontrol kan fyldes op igen. Et lille hvil og/eller et mellemmåltid kan som regel klare sagen for både hunde og mennesker, siger forskningsleder Holly C. Miller phd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar